המטבח התאילנדי
המטבח התאילנדי
במטבח התאילנדי יש שילוב של ארבעת הטעמים בכל מנה - חריף, מלוח, חמוץ ומתוק. השילוב בינם יוצר את הטעם התאילנדי המיוחד. בכל ארוחה ניתנת תוספת של ירקות טריים להרגעת הלשון מהחריפות. רוטב צדפות, קארי ירוק/אדום/צהוב או חלב קוקוס המוסיפים טעם מיוחד בבישול.
במטבח התאילנדי מוסיפים מונוסודיום, אפשרי לבקר לא להכניס למנה - מאי סאי פון-צארון, לבקש לא חריף ״מאי-פד״.
חומרי הגלם של המטבח התאילנדי
אוכל תאילנדי מתובל בצורה עזה ועם זאת מתאפיין בהרמוניה של טעמים. המטבח התאילנדי מתייחס לארבעה טעמים: מתוק, חמוץ, מלוח וחריף (למרות שחריפות איננה טעם מבחינה פיזית אלא תחושה) ומנסה ליצור איזון ביניהם. רוטב התיבול והבישול החשוב ביותר במטבח התאילנדי הוא רוטב דגים (Nam Pla) והשימוש בו דומה לשימוש שעושים הסינים ברוטב סויה. רוטב סויה קיים אף הוא במטבח התאילנדי, אבל נפוץ פחות ומופיע בעיקר במאכלים שהגיעו מהמטבח הסיני. רוטב חשוב נוסף הוא רוטב צדפות, גם הוא ממקור סיני, והוא משמש להכנת מנות מוקפצות. קיימים שני רטבי צ'ילי שמיוצרים באופן מסחרי: רוטב צ'ילי סי-ראצ'ה (Nam Prik Si-Ratchc) – רוטב כתום שמיוצר מצ'ילי, שום, חומץ וסוכר (משמש לבישול ולתיבול מנות מוכנות) ורוטב צ'ילי מתוק (משמש כמטבל למאכלים מטוגנים).
צ'ילי ותבלינים שונים במטבח התאילנדי
צ'ילי (פלפל חריף) הובא לדרום מזרח אסיה מאמריקה על ידי הפורטוגזים, אבל קשה לדמיין היום את המטבח התאילנדי בלעדיו. יש כמה סוגים של צ'ילי בתאילנד, הנפוץ מבינהם הוא ה"פיק-קי-נו" ("צ'ילי קקי של עכבר"), המכונה כך בגלל גודלו הזעיר. את הטעם החמוץ מעניקים למאכלים מיץ ליים טרי, רכז תמרהינדי, חומץ ומגוון של עלים ופירות חמוצים. מלבד הליים הרגיל נפוץ בתאילנד גם הקפיר ליים, שמעניק טעם לימוני עז. קליפת הפרי וגם עלי הקפיר הליים הם מרכיב חשוב בהכנת משחות הקארי השונות.
קני השורש של גלנגל, כורכום, ג'ינג'ר וקראצ'אי הם נותני טעם חשובים שמשתייכים לאותה משפחה בוטנית. את הגלנגל מוסיפים למרקים או למשחות קארי. כורכום טרי נפוץ במגוון תבשילי קארי ממדרום תאילנד וקראצ'אי מופיע בעיקר במאכלי דגים, כחלק ממשחות קארי או כתבלין. ג'ינג'ר משמש כתבלין לבישול או כירק לאכילה.
עשבי תיבול כמו כוסברה, נענע, בזיליקום ולמון גראס הם מרכיבים חשובים במיוחד במטבח התאילנדי. השום התאילנדי קטן יותר מאחיו המערבי וטעמו עז יותר. במטבח התאילנדי יש גם שפע ירקות שפחות מוכרים לנו, כמו חצילים במגוון גדלים, עלי מאכל ירוקים, פטריות קש ועוד. אטריות הן עולם ומלואו והן מיוצרות מאורז, מביצים ומשעועית בגדלים ובעובי שונים.
המחוזות הגיאוגרפיים של המטבח התאילנדי
שטחה של תאילנד מחולק לשישה מרחבים גיאגרפיים גדולים, ובהם 75 פרובינציות שונות. מבחינה קולינרית נהוג להתייחס בעיקר לארבעה מטבחים עיקרים (דרום, צפון, צפון מזרח ומרכז), אבל כל פרובינציה מתגאה במורשת קולינרית ובמאפיינים גסטרונומיים יחודיים משלה.
המטבח של דרום תאילנד מושפע מהמטבח המלזי וכמוהו מתאפיין בתבשילי קארי על בסיס חלב קוקוס, תבשילים ממקור הודי, שימוש בתבלינים יבשים ומיעוט יחסי של מאכלי חזיר, עדות להשפעת המיעוט המוסלמי באזור.
המטבח של צפון תאילנד מושפע מהמטבחים של בורמה, לאוס ומחוז יונאן בסין ומתאפיין בשימוש מועט יחסית בחלב קוקוס, בריבוי חומרי גלם שנאספים מהיערות ובמטבלי צ'ילי (נאם פריק) שנאכלים לצד ירקות טריים ומבושלים.
המטבח של צפון מזרח תאילנד, אזור איסאן, דומה מאוד למטבח של לאוס ומרבית האוכלוסיה שחיה בו היא ממוצא לאואי. המטבח האיסאני נחשב לחריף ביותר מקרב מטבחי תאילנד והוא מתאפיין בטעמים חמוצים ומרים, מיעוט טעמים מתוקים, שימוש נרחב בבשר ציד וכמעט ואין בו מאכלים על בסיס חלב קוקוס.
קורס לבישול אוכל תאילנדי
לדעת רבים המטבח התאילנדי הוא הטוב בעולם. הבישול התאילנדי בנוי ברובו על בישול מהיר ולהבה חזקה. בכל יום יש תפריט שונה, במהלך הקורס תפגשו טעמים מיוחדים, בזיליקום, ג'ינג'ר, למון גראס ושלל תבלינים. הכיתה ממוקמת על חוף הים, לכל אחד עמדת בישול אישית. בסיום הקורס יושבים לאכול את המנות שבושלו.
לפרטים והרשמה מוזמנים לפנות דרך צור קשר באתר
- מישראל 03-9010009 במחיר של שיחה מקומית. או 66873837301+
- חייגו אלינו ישירות מתאילנד - 0873837301
- במייל - sagoltravel@gmail.com, לדף פייסבוק - Facebook.com/sagolthailand
- בסיס האוכל התאילנדי הוא האורז, התוספות לאורז עשירות ומגוונות בסוגי ירק, בשרים, עופות דגים ופירות ים.